Architektura i nowoczesne budownictwo – Centrum Studenckie Kampusu Erasmus University / Powerhouse Company i De Zwarte Hond

Centrum studenckie jako tętniące życiem centrum kampusu uniwersyteckiego i koncepcja Ośrodka Studenckiego Kampusu uczelni Erasmus dzięki współpracy Powerhouse Company i De Zwarte Hond nie jest wyjątkiem.
Nowe centrum stanie się sercem nowego głównego planu uniwersyteckiego kampusu w Rotterdamie, Holandia, jako tętniącego życiem i centralnego miejsca spotkań, w którym badania spotykają się z biznesem i nauką spotykającą się z kulturą.
Czytaj więcej po przerwie.
Zrównoważony rozwój, użyteczność, przejrzystość i intymność są głównymi celami projektowania tego centrum studenckiego, w którym projekt promuje spontaniczne wykorzystanie, ponieważ płynnie łączy się z otaczającą przestrzenią publiczną, zgodnie z Nanne de Ru of Powerhouse Company.
Rdzeń logistyczny znajduje się w centrum budynku i jest otoczony szeregiem przestrzeni publicznych.
Oprócz tego Corehouse Company i De Zwarte Hond zaprojektowali wielofunkcyjne audytorium, które oferuje miejsce na wykłady, spektakle i debaty.
Sprytne ułożenie funkcji zapewnia elastyczność w użyciu.
Willem Hein Schenk z De Zwarte Hond przypisuje wykorzystanie rdzenia jako centralnej przestrzeni, aby uwalniać elewację, aby była przezroczysta i dostępna do użytku publicznego.
Dzięki uprzejmości Powerhouse Company i De Zwarte Hond Nanne de Ru: Poprzez otwieranie lub zamykanie dynamicznych lameli użytkownicy mogą określić, ile światła dziennego dociera.
Z jednej strony prowadzi to do zmniejszenia zużycia energii, ale także umożliwia im dostosować poziom intymności w budynku.
Ponieważ wygląd budynku zmienia się, tętniąca życiem natura centrum studenckiego staje się widoczna.
Centrum uczniowskie może być kameralne w poniedziałkowy poranek i zarówno bardzo otwarte, jak i tętniące życiem w piątkowy wieczór.
Willem Hein Schenk: Centrum studenckie uzyska bardzo przejrzystą naturę i oferuje wspaniały widok na nowy kampus.
Ze względu na przezroczystą fasadę łączy się również bezpośrednio z otoczeniem..
Dzięki uprzejmości firmy Powerhouse i De Zwarte Hond Aby zwiększyć zrównoważenie budynku Powerhouse Company i De Zwarte Hond zbadali i zaprojektowali różne środki w celu uzyskania wysokiego stopnia izolacji przezroczystej elewacji (potrójnie warstwowe), kompaktowej objętości budynku, pozycjonowania ( energetyczna) masa w centrum rdzenia i ostrożna orientacja programu względem słońca.
Ponadto budynek zostanie wyposażony w dynamiczne żaluzje, wentylację naturalną i sterowaną popytem oraz elastyczne zagospodarowanie przestrzenne.
Pozostała wymagana energia zostanie wygenerowana przez panele słoneczne na dachu budynku.
Dzięki uprzejmości Powerhouse Company i De Zwarte Hond Construction rozpocznie się początek 2012 roku, a spodziewane otwarcie centrum studenckiego nastąpi pod koniec 2013 roku.
[podobne: głębokość przemarzania gruntu, regulamin rodzinnych ogrodów działkowych 2015, adeco drzwi ]

Powiązane tematy z artykułem: adeco drzwi głębokość przemarzania gruntu regulamin rodzinnych ogrodów działkowych 2015