Architektura i nowoczesne budownictwo – In Progress: iGuzzini Illuminazione Spain Headquarters / MiAS Arquitectes

Adri.
Goula Architekci: MiAS Arquitectes / Josep Mi.
S Lokalizacja: Barcelona, Hiszpania Obszar projektu: 9 000 m.
Fotografie: Adri.
Goula + 28 Kierownik projektu: Silvia Brandi Architekt techniczny: Carles Bou Structural Consultants: BOMA Zespół projektowy: Pablo Varesi, Adriana Porta, Fausto Raposo, Hélén Barbot, Andrés Dejanon, Mario Blanco, Horacio Arias, Anna Ma.
Osa, Janine Woitoshek , Stefania Carboni, Margherita Corbetta, Mannick Eigenheer, Isabelle Glenz, Diogo Henriques, Silvia Lai, Pier Francesco Lisci, Roberta Luna, Francisca Marzotto, Ines Reis, Diego Romero, Emanuela Scano, María Tapias.
iGuzzini nie należy do podłoża, na którym się znajduje.
Podobnie jak balon, aerostat Leonidowa, będzie próbował uciec z tego świata, szukając nowego nieba.
Będzie opisywać warunki światła, naturalne i sztuczne, w jego wnętrzu będzie odnosić się do jego źródeł, uznając geometryczny porządek, ale przede wszystkim będzie chciał mówić do nas o aspiracjach.
Zacumowany na ziemi, należy do tego miejsca i do wszystkich innych miejsc.
W rzeczywistości istnieją formy, które można narysować tylko raz, budynki, które można zbudować tylko raz, po raz drugi będąc repliką.
Wierzymy w tę okazję dla iGuzzini.
Ponieważ ta forma, niedoskonała, lekko zdeformowana, należy do świata iGuzzini.
Choć łatwo to zidentyfikować, nie każdy może dopasować ten profil lub tę geometrię.
.
Adri.
Goula iGuzzini nie chce się pochwalić wyraźnymi innowacjami technologicznymi, ale stara się być przykładem obecnego rozwoju w kierunku dobrze rozumianej zrównoważoności zarówno pod względem technologicznym, jak i energetycznym.
Nasza propozycja ma na celu uświadomienie w architekturze warunków najbliższych ludzkości, w tym: zbiorowość, ambicja i doskonałość.
iGuzzini znajduje się przy jednym z węzłów jezdnych Barcelony, w delikatnym stanie stabilności w miejscu, w którym się znajduje.
Bez zmiany ukształtowania terenu poprzednia duża przestrzeń podziemna jest ograniczona, co zapewnia przechowywanie, parkowanie, salon wystawowy, audytorium i obszar usług technicznych.
Jego dach jest proponowany jako zewnętrzna posadzka techniczna, tak aby działał jak zewnętrzny salon wystawowy.
Plan dachu Na tym podziemnym kontenerze pojawia się budynek firmy, kulisty w formie, choć nieco zdeformowany od strony południowej.
Duża centralna pustka, zajmowana przez pojedynczą kolumnę, z której zawieszony jest cały budynek, pozwala na większą kontrolę światła i energii wewnątrz.
Przestrzeń wewnątrz sfery służy biurom i zapleczu badawczemu.
Sekcja .
Adri.
Goula
[podobne: bims poznań, elektryczne piece co, wiercenie studni głębinowych cena ]

Powiązane tematy z artykułem: bims poznań elektryczne piece co wiercenie studni głębinowych cena