Architektura i nowoczesne budownictwo – Mangrove: Agung Sedayu Center / Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana i Rahadi Utomo

Dzięki uprzejmości Agunga Mahaputry, Andiki Priyi Utamy, Ariefa Adityi Putry, Dely Hamzaha, Nidii Safiany i Rahadi Utomo Odchodząc od tego, co już istnieje w lasach namorzynowych Dżakarty, Agung Sedayu Center wyrasta z naturalnego środowiska jako ikoniczny tom, który ma zapierające dech w piersiach widoki na las.
Agung Sedayu Center to budynek biurowy w Dżakarcie w Indonezji, którego autorem jest Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana i Rahadi Utomo.
Czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji na temat tego projektu po przerwie.
Namorzyny składają się z dwóch asymetrycznych wież, które obracają się, aby uzyskać piękną panoramę, podczas przechwytywania promieni słonecznych od rana do południa.
Korytarz bez sztucznego klimatyzatora otacza każde piętro.
Korytarze służą jako bariera między ciepłem słońca a miejscem pracy.
Absorbują one zyski ciepła, jednocześnie pozwalając na światło, zmniejszając w ten sposób zależność od energii elektrycznej do sztucznego światła i powietrza w budynkach.
Dzięki uprzejmości Agung Mahaputry, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana i Rahadi Utomo The Mangrove oferuje elastyczne przestrzenie na każdym piętrze.
Struktura szkieletowa jest głównym układem strukturalnym fasady, która zapewnia cień w przestrzeniach wewnętrznych.
Gęstość tego systemu cieniowania jest różna i można ją regulować przy rocznym ruchu słońca.
sekcja 01 Mangrove został zaprojektowany, aby stać się częścią lasów namorzynowych Dżakarty, ponieważ może być używany przez społeczeństwo.
Wieże są otwarte dla publiczności jako przedłużenie lasu: morze w Dżakarcie, namorzyny, promenada, parter wieży, podłoga na podium i podłoga na dachu są przystosowane do tego, aby być dostępni dla tych, którzy chcą cieszyć się północą morze Dżakarta.
Dynamiczny most dla pieszych towarzyszy gościom od promenady aż do poziomu podium.
Budynki są niedostępne samochodem.
Aby chronić zdrowie lasu, projekt promuje dostępność tylko dla pieszych i rowerzystów.
Dzięki uprzejmości Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana i Rahadi Utomo Architekci: Agung Mahaputra, Andika Priya Utama, Arief Aditya Putra, Dely Hamzah, Nidia Safiana, Rahadi Utomo Lokalizacja: Dżakarta, Indonezja Rok konkursowy : 2011 Klient: Agung Sedayu Group Site Area Powierzchnia: 9,429 m2 Powierzchnia zabudowana: 28.200 m2 Status: Idea
[więcej w: mała architektura ogrodowa, projekt domu filigranowy, sanpol poznań ]

Powiązane tematy z artykułem: mała architektura ogrodowa projekt domu filigranowy sanpol poznań