Nowoczesna architektura : Windmill Hill / Stephen Marshall Architekci

Richard Bryant Photography W maju nagraliśmy RIBA Awards 2011, a dziś mamy świetny zestaw zdjęć Stephena Marshalla Architekci.
najnowszy projekt, który został doceniony za swoją doskonałość architektoniczną przez Royal Institute of British Architects.
W projekcie mieści się Fundacja Rotszylda i Archiwum Waddesdon w odrestaurowanym budynku mleczarskim położonym na terenie posiadłości w Windmill Hill, w Aylesbury w Anglii.
Więcej o projekcie po przerwie.
– Zawsze istniała intencja, aby przenieść istniejący dom z czerwonej cegły do składu nowego projektu.
Istotnie, kiedyś zamierzano ponownie wykorzystać wiele zabudowań rolniczych jako nowe archiwum, ale okazało się to niepraktyczne z powodu ich złego stanu.
Udział nowego budynku w porównaniu z domem był taki, że trzeba było znaleźć metodę, aby odświeżyć saldo; stąd biura archiwum i archiwum są pomyślane w pewnym sensie jako kontynuacja farmy.
wytłumaczyli architekci.
.
Richard Bryant Fotografia W oparciu o historię dawnego budynku gospodarstwa rolnego, nowy projekt wykorzystuje istniejący ślad i utrzymuje organizację podwórza.
Materialna paleta kamienia, dębu, szkła i tynku w subtelny sposób wzbogaca rolniczy charakter projektu.
Dwa prostokątne bloki, jeden zawierający czytelnię z archiwami, a drugi biura Fundacji, określają minimalistyczny dziedziniec, na którym znajduje się basen refleksyjny.
Pionowe żaluzje odgradzają czytelnię, a po przekątnej cynku dachy dodają bogactwa do uproszczonych form.
.
Richard Bryant Photography Projekt wykorzystuje podniesioną stronę, tworząc stopniową krzywą wejścia, pozwalającą zwiedzającym na podziwianie okolicznych terenów aż do przybycia na formalny dziedziniec przylegający do grupy archiwów.
Dramatyczny widok na zachód otwiera cały kompleks na otoczenie, podkreślając piękno historycznego osiedla.
.
Richard Bryant Photography Względy środowiskowe są priorytetem w projektowaniu budynków.
Ogrzewanie zapewniane jest przez gruntowe pompy ciepła, napędzane przez stosy ciepła, a magazyn archiwum jest jednym z największych w Wielkiej Brytanii naturalnie chłodzonych takich przestrzeni, o ścianach o grubości 1,5 m, które tworzą stabilne środowisko wewnętrzne.
Dodatkowo system recyklingu szarego z 99% ochroną przed promieniami UV zapobiega oślepianiu słonecznemu i ogrzewaniu.
.
Richard Bryant Photography Budynek będzie się teraz rozwijał, aby wziąć udział w konkursie Stirling Prize, który został przedstawiony budynkowi RIBA roku.
Kryteria oceny to: wielkość, rozkosz, złożoność krótkich informacji, szczegółowość, inwencja, oryginalność, rodzaj umowy, zadowolenie klienta, czynniki społeczne i budżet.
.
Richard Bryant Photography
[podobne: domki holenderskie, domki z drewna, domki drewniane całoroczne ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: domki drewniane całoroczne domki holenderskie domki z drewna